Политика

AIE califică gestul PCRM ca şi lipsă de responsabilitate

26.08.2009, 11:12
„Acest gest iresponsabil nu este faţă de cele patru partide democratice (PLDM, PL, PDM şi AMN), ci faţă de alegători, faţă de situaţia în care se află ţara după opt ani de guvernare comunistă. Este chiar un bobârnac aplicat organizaţiilor internaţionale din vest şi din est, care sunt cu ochii pe noi”, a declarat Serafim Urecheanu, liderul AMN.

„Comuniştii nu se gândesc la depăşirea situaţiei grave din ţară, ci la cum să-şi salveze partidul. Decizia lor de neparticipare la dialog cu AIE este contrară voinţei alegătorilor, care la 29 iulie au votat pentru schimbare”, a spus Mihai Ghimpu, liderul PL.

„Formatul dialogului iniţiat de noi este unul civilizat. Îmi exprim speranţa că reprezentanţii PCRM vor conştientiza cât de necesar este nivelul de maturitate politică în interesele cetăţenilor”, a spus Marian Lupu, preşedintele PDM, adăugând: „Dacă acest blocaj va continua, situaţia se va agrava, iar cei care nu au venit la discuţii se vor face responsabili de situaţie”.

„Îi înţeleg bine pe comunişti. Ei astfel îşi transmit mesajele. Dar noi avem o agendă pe care ne-am asumat-o şi pe care urmează să o îndeplinim”, a spus Vlad Filat, preşedintele PLDM.

Liderii AIE au spus că astăzi urmau să discute depăşirea situaţiei de criză. „Am făcut ceea ce au putut face nişte formaţiuni democratice”, a precizat Urecheanu. „AIE va ierta PCRM şi se va prezenta la dialog, dacă formaţiunea va face o asemenea invitaţie alianţei, nu însă pentru fiecare partid în parte”, a mai spus Urecheanu.

Întrebaţi dacă au fost contactaţi separat de către comunişti pentru un eventual dialog, liderii celor patru partide au negat acest fapt şi au menţionat că AIE rămâne pe poziţia sa.

PCRM neagă existenţa coaliţiei liberal-democrate şi pledează pentru una de centru-stânga. AIE ar 53 de mandate, iar PCRM 48. Coaliţia mai are nevoie de 8 voturi pentru a alege preşedintele statului.

Prima şedinţă a legislativului nou-ales va avea loc vineri, 28 august.

Комментарии (1) Добавить комментарии

  • x

    а если коммунисты не дадут коалиции 8 голосов - тогда коалиционное большинство объявит референдум по вопросу всенародного избрания Президента и тогда народ изберёт президента и вряд ли это будет Воронин & Co. А ведь мог уйти достойно ,передав власть (как сделали Ельцин-вовремя ушёл и остался с именем в истории России, Путин -и уважаем до сих пор, или Клинтон,Буш,и.) А так докатился до "пошёл нахрен"